Kijk op Straat

Soms is het maar goed dat je niet weet waar je aan begint als je ergens aan begint. Maar vaak zijn zulke klussen juist de mooiste om te doen, ook al kosten ze ongelofelijk veel tijd en hoofdbrekens. Zo’n project was Kijk op Straat zeker.

Kijk op Straat is de titel van een uniek fotoboek: een eenmalige uitgave voor de viering van Gouda750. Voor dit boek legden 48 Goudse fotografen alle (ja, echt: alle!) 1054 straten van Gouda vast. De beelden worden gecompleteerd met gedichten van Goudse dichters. Van Bloemendaal tot Goverwelle en van Achterwillens tot de Korte Akkeren. Soms grappig, soms ontroerend, soms verrassend, soms intiem en soms gewoon heel mooi. Maar vooral is dit boek heel herkenbaar voor alle inwoners van de stad. Kijk op Straat geeft een beeld van hoe wij nu leven, van onze snuisterijen in de vensterbank tot de reclameborden in de winkelstraat. 

In dit project kon ik mijn ei helemaal kwijt, niet alleen als grafisch ontwerper maar ook als social designer. Want aan dit boek ging natuurlijk een heel proces vooraf, met en in de Goudse gemeenschap, tot in de haarvaten van de wijken. Dat maakte het complex, maar ook machtig mooi. In het ontwerp van het boek was het de uitdaging om de enorme hoeveelheid foto’s aantrekkelijk te presenteren, elke straat goed zichtbaar te maken en tegelijkertijd te zorgen dat de pagina’s niet te druk werden. Dat heb ik gedaan door een goede afwisseling van liggende en staande foto’s en van verschillende formaten. Het boek is opgebouwd per wijk en van buiten naar binnen, dus van de nieuwste wijken naar de oudste, de binnenstad. De tekst is gezet in een heldere letter: DIN en Bungee voor de koppen.

Kijk op Straat is een project van Gouda Bruist en is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van fonds Gouda750. Naast het fotoboek is er een facebookpagina en komt er een expositie op verschillende locaties in de stad. De website kijkopstraat.nl is ook van mijn hand. 

Het boek geeft in 300 pagina’s een uniek beeld van alle straten in Gouda anno 2022 onder het motto Geef Gouda door! Initiatiefnemer Rona Tammer: ‘Oorspronkelijk wilden wij een boek maken met een selectie van de ingezonden foto’s, maar de kwaliteit, originaliteit en creativiteit van de foto’s was zo hoog dat wij het zonde vonden de helft van de foto’s weg te laten. Daarom vind je nu van alle straten van Gouda een foto in het boek.’

Ik ben er trots op dat we dit project met zoveel mensen tot een goed einde hebben gebracht. Hoewel…de eindstreep is wel in zicht, maar nog niet bereikt. Het boek moet nog gedrukt. Dat is een kostbare grap. Geheel in de geest van de collectiviteit waarin dit project tot stand is gekomen, is er dan ook een crowdfunding- c.q. voorverkoopactie opgezet. Tot en met 31 maart is het boek te bestellen voor € 25,- via voorjebuurt.nl/kijkopstraat. Als je het boek daar bestelt, help je mee om het drukwerk te bekostigen. In de winkel kost het boek straks € 32,50.